GENÇLİĞE ÇAĞRI
Tanımadığımız biri ile iletişime geçtiğimizde, ilk sorular olarak nerelisin? Köy ile bağlantın var mı? Hangi köy? Hangi sülale? Kimlerdensin? …’yı tanır mısın? Soruları ardı ardına gelir. Özellikle bir önceki nesildeki baba, anne, dede, babaanne vb. ortak noktalar oluşturur. Her soru karşımızdakini tanımamızı sağlarken aramızdaki iletişimi, sıcaklığı artırır. Hatta bazen uzak yakın akrabalıklar bile ortaya çıkar.
Ne zaman köye gitsek büyüklerimizin yaptığı geçmişe dönük muhabbetlere kulak kabartır, merak ve hayranlıkla dinleriz. Birçoğumuz için köyler artık bayram, düğün ve cenazelerde hatırlanır oldu. Okunabilir mezar taşları ise bizi geçmişimize götüren birer yazıttır mezarlıklarımızda.
Ecdadımız, ailesinin yaşam mücadelesi için yorganı ve döşeğini sırtlanıp şehirlere göçmüş. Şehirler onlar ve onlardan sonra gelen evlatları için doyduğu yer olmuş. Şehirde yaşam mücadelesi kazanılmış olsa bile içimizde hep bir yan eksik kalmış. Bencillik, çıkarcılık ve maddi beklentiler içimizdeki birlik ve beraberlik duygusunu bastırarak aramızdaki iletişimi bitirme noktasına getirmiş.Hatta birinci derecede arkaba çocukları malesef birbirlerini tanıyamaz duruma gelmiştir.Geçmişte kadim uygarlıklara ev sahipliği yapan bu topraklar atalarımızın bizlere mirası değil gelecek nesillerin bir emaneti hassasiyeti ile davranarak,
. Geçmişten gelen köklerimizden kopmadan. Gurbette olsak da bir ayağımız her zaman köyümüzde, memleketimizde olacaktır. Çünkü bazılarımız fark etmese bile geçmişimizin hatıraları köylerde yaşıyor veya hayat buluyor.
Kışın sıcak bir sobanın etrafında toplanmak, baharda mis kokulu, kuş, börtü, böcek cıvıltılı gözünüzün alabildiğine bir yeşil doğada buluşmak, yazları ağaç gölgelerinde serinlemek veya dört mevsim köy evleri, köy meydanlarında birlikte olmak hayal mi?
İmece ile yaşayan bir ecdadın evlatları şimdilerde şehrin beton yığınları arasına mahkûm olmuş, şehrin karmaşık labirentlerinde, keşmekeşesin de kaybolmuştur. Dahası insanımız için bırakın köylüsünden haberdar olmayı, kapı komşusundan bile bihaber yaşam tarzı yer tutmuştur.
Ölümler ve doğumlar ile hayat devam ediyor. Gelişen teknoloji her geçen gün bir ve beraber olduğumuz yaşam tarzımızı bireysele dönüştürmektedir. Geniş aileler çekirdek ailelere çoktan dönüştü. Şimdiki neslin birbirini tanıma ve iletişim kurmadaki sıkıntıları gören bizler, yeni nesil için olacakları görmezden gelemeyiz.
Bizler aramızdaki birlikteliklerle diri kalmalıyız ki bir sonraki nesil ecdadını bilsin, saygı göstersin ve kendinden sonraki nesillere birlikteliği aşılayabilsin ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkabilsin, Diri kalmanın yolu ise ortak değerler ile aynı çatı altında teşkilatlanmaktadır. Bu yapı #DERNEK ve #DERNEKLEŞME ile olur. Köy derneğimizin bir sivil toplum kuruluşu olarak büyümesi ve güçlenmesi için hep birlikte çalışalım.
Sivil toplum örgütü olarak dernekler insanlara hizmet misyonu ile çalışırlar. Derneklerde esas olan #BEN anlayışından öteye #BİZ anlayışıdır. Aktif bir yönetimi, derneğin tüm üyeleri ister fakat bunun gerek ve yeter şartı etkin üye hareketindedir. Derneğin işlevini birkaç kişinin sırtına yükleyerek kenardan izlemek,olumsuz negatif eleştiriler yapmak yerine birlik ve beraberliğe yönelik yapıcı olup derneğe herkesin sahip çıkması benimsenmelidir.Elbette eleştiri olacak ama pozitif olmalıdır.
Aktif bir yönetime sahip dernekler hizmetlerini dernek üyeleri ile sınırlı tutmayıp küçük birliktelikleri daha büyük birlikteliklere taşımalıdır. Bu birliktelikler ortak amaca sahip derneklerin bir araya gelmesiyle federasyonları ve daha büyük bölgesel, ülke çapında ve ya dünya çapında birleşmeler ile konfederasyon yapılarını oluşturur. Bu oluşumlar da bulunan dernekler kendi içyapılarında köy veya bölgelerine hizmet ederken içinde bulundukları federasyon veya konfederasyon yapısıyla milli birlik ve beraberliğe katkıda bulunarak tek başına derneğin yapamadıklarını federasyon ve konfederasyondan aldığı güçle yapabilmektedir..
Federasyon ve konfederasyon yapısı derneklerin gücünü – etkinliğini artırırken, alınan hizmetin kalitesini -miktarını birleşen dernek sayısı oranında artırır. Birlikte olmaktan güç doğar. Güç isteyen dernek yönetimleri vizyonlarında federasyon ve konfederasyon yapılanmasına mutlaka yer vermeli ve buralardada aktif olarak çalışmalıdır.işte bu sebeblerle bütün gençlerimizi dernek bünyesinde görmekten mutluluk duyarız. Ayrı aile oluşturmuş bütün gençlerimizi üye olmaya davet ediyorum.(üyelikler artık bu kadar kolay iken)
Şartlar1-Kimlik Fotokopisi
2-2 adet Fotograf
3-Yıllık Aidat
Gelin tanış olalım
İşi kolay kılalım
Sevelim sevilelim
Dünya kimseye kalmaz (Yunus Emre)
|